Varmasti jokainen uusi yrittäjä on törmännyt puheeseen YEL-vakuutuksesta selvittäessään yrittäjyyden kiemuroita ja koukeroita. Mutta mikä YEL-vakuutus oikein on? Lue alta YEL-vakuutuksesta.

Mikä on YEL-vakuutus?

YEL-vakuutus
YEL vakuutus antaa turvaa yrittäjän eläkepäiville

YEL-vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus, joka antaa turvaa eläkepäiville. Se on myös yrittäjän sosiaaliturvan perusta ja lakisääteinen eli pakollinen vakuutus. Yrittäjän eläkelain mukaan yrittäjän on vakuutettava itsensä vanhuuden, työkyvyttömyyden ja kuoleman varalta. Siihen sisältyy myös perhe-eläke, joka tuo turvaa yrittäjän omaisille.

Suomessa yrittäjä vastaa siis omasta eläketurvastaan YEL-vakuutuksen muodossa. YEL-vakuutus vaikuttaa eläkkeen lisäksi myös:

  • yrittäjän sairauspäivärahaan
  • vanhempainpäivärahaan
  • työttömyyskorvauksen määrään.

Milloin YEL-vakuutus on pakollinen eli kenen pitää maksaa YEL?

Kenen pitää maksaa YEL?
Kenelle YEL vakuutus on pakollinen?

YEL-vakuutus on pakollinen suurimmalle osalle yrittäjistä, kun seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Olet 18-69-vuotias yrittäjä
    • yläikärajat vaihtelevat syntymävuoden perusteella:
      • 68 vuotta vuonna 1957 ja aiemmin syntyneillä
      • 69 vuotta vuosina 1958 – 1961 syntyneillä
      • 70 vuotta 1962 ja sen jälkeen syntyneillä
  • Olet yksityinen elinkeinonharjoittaja
  • Olet osakeyhtiössä johtavassa asemassa työskentelevä osakas, joka omistaa yksin yli 30 % tai joka yhdessä perheenjäsentensä kanssa omistaa yli 50 % osakkeista.
  • Olet töissä yrityksessäsi.
    • Et tarvitse YEL-vakuutusta mikäli et työskentele omistamassasi yrityksessä.
  • Yrittäjyys kestää yhtäjaksoisesti yli 4 kuukautta.
  • Työtulo ylittää 8063,57 euroa (vuonna 2021).

YEL-vakuutuksen voi hankkia mm. Ilmarisen, Varman, Elon tai Veritaksen eläkevakuutusyhtiöistä.

Mitä tarkoittaa YEL-työtulo ja miten työtulo määritellään?

YEL-vakuutuksen hinta perustuu työtulon määrään, joka arvioidaan YEL-vakuutusta varten. Nyrkkisääntönä YEL-työtulon arvioinnissa voidaan pitää palkkaa, jonka yrittäjä joutuisi maksamaan ulkopuoliselle henkilölle, jotta hän hoitaa työn yrittäjän puolesta. YEL-työtulo ei siis perustu yrittäjän todellisuudessa tienaamaan palkkaan.

YEL-työtulon alaraja on vuonna 2021 8 063,57 euroa ja yläraja 183 125,00 euroa. Mikäli olet sivutoiminen yrittäjä, voi työtulo jäädä alle minimin, jolloin YEL-vakuutusta ei tarvitse hankkia. Kannattaa kuitenkin huomioida, että työtulo vaikuttaa eläkkeen lisäksi myös muun muassa yrittäjän työttömyysturvaan. Yrittäjän työttömyysturvaan vaadittava YEL-työtulo on 13 247,00 euroa vuonna 2021. YEL-vakuutus on vähennyskelpoinen kulu yrityksen verotuksessa.

YEL-työtulolaskuri

YEL-työtulolaskuri
YEL laskurilla voit laskea vakuutusmaksun määrän

YEL-työtulolaskurin avulla voit arvioida työtulon vaikutusta sosiaaliturvan ja eläkkeen tasoon sekä vakuutuksesi hintaa. Kaikilla eläkevakuutusyhtiöillä löytyy omat YEL-laskurit. Esimerkiksi Vakuutusyhtiö Ilmarisen sivuilta löytyvään YEL-laskuriin pääset tutustumaan tästä.

Kysyttävää YEL vakuuttamisesta?

Mikäli aihe herätti vielä enemmän kysymyksiä, ota yhteyttä Tilitoimisto Älyyn. Osaavat kirjanpitäjämme auttavat sinua uuden yrityksen aloittamisessa. 


Usein kysyttyä YEL-vakuutuksesta

Paljonko on minimi YEL-maksu?

YELin minimimaksu vaihtelee vuonna 2022 129 – 166 € välillä riippuen siitä, oletko uusi yrittäjä vai et. Uudelle yrittäjälle annetaan 22% alennus YEL-vakuutusmaksuista ensimmäisen neljän vuoden ajan. Minimimaksu maksetaan silloin, kun työpanoksesi arvo ylittää YEL-työtulon minimirajan. Yrittäjien YEL työtulon vähimmäismäärä on 8 261,71 euroa vuonna 2022.