Tilinpäätöksen valmistelu 2021

07/01/2021

Vuoden vaihtuessa rakettien ampumisen lisäksi suurimalla osalla yrittäjistä on mielessä yrityksensä tilinpäätös. Tilinpäätösaika voi aiheuttaa yrittäjälle harmaita hiuksia, koska usein se lisää myös yrittäjän hallinnollista työtä. Yhteistyö tilitoimiston kanssa ja tilinpäätöksen huolellinen valmistelu voivat kuitenkin helpottaa yrittäjän tuskaa merkittävästi.

Tilinpäätöksen valmistelu kannattaisikin aloittaa hyvissä ajoin ennen tilikauden päättymistä. Tilinpäätöksen valmistelun yhteydessä kannattaa ottaa yhteyttä tilitoimistoosi ja yhdessä kirjanpitäjän kanssa käydä läpi tilinpäätöksen toimenpiteet, sekä lisäksi toimenpiteet mitä tilinpäätöksen valmistelu edellyttää sinulta.

Huomioi tämä tilinpäätöksen valmistelussa

Tärkein lähtökohta tilinpäätöksen valmistelussa on, että yrittäjä toimittaa tilinpäätökseen vaadittavat kirjanpitomateriaalit ajoissa kirjanpitäjälleen. Kerromme alla tarkemmin, mitä kaikkea kirjanpitomateriaalia tilinpäätöstä varten tarvitaan.

Yleisesti, tätä ohjenuoraa kannattaa toteuttaa koko tilikauden läpi. Mitä aikaisemmassa vaiheessa kirjanpitäjä saa tarvittavat materiaalit työnsä tekemiseen, sitä tarkempaa ja reaaliaikaisempaa tietoa kirjanpitäjä voi tuottaa yrittäjälle yrityksen taloudesta pitkin tilikautta. Kannattaa siis ottaa tavaksi taltioida kuitit ja muut materiaalit kirjanpitäjälle ajallaan!

Mitä tilinpäätöksen valmisteluun sitten kuuluu ja mitä kirjanpitäjä yrittäjältä tarvitsee tilinpäätöksen valmistelemiseksi?

Tästä listasta löydät kaikki tärkeimmät seikat mitä sinun tulee ottaa huomioon, kun toimitat kirjanpitäjällesi materiaalia tilinpäätöstä varten. Ota tämä lista haltuun, hoida tilinpäätöksen valmistelut ajoissa ja käytä vapautuva aika johonkin mielekkäämpään, vaikka ydinliiketoimintasi kehittämiseen.

 1. Tilikaudelle kuuluvat ostolaskut ja kuitit
  Kaikki tilikaudelle kuuluvat ostolaskut ja kuitit tulee toimittaa kirjanpitäjällesi, jotta ne voidaan kirjata yrityksen kuluiksi. Myös tilikauden puuttuvat ostolaskut ja kuitit tulee viimeistään tilinpäätöstä varten toimittaa kirjanpitäjällesi. Muista, että puuttuvasta kuitista ei voi tehdä arvonlisäverovähennystä.

 2. Tilikauden myynnit ja myyntisaamiset - luottotappiot?
  Kaikki tilikauden aikana tehty työ kirjataan viimeistään tilinpäätöspäivälle. Samalla on hyvä käydä myyntisaamiset läpi ja periä erääntyneitä laskuja. Mikäli vanhojen erääntyneiden laskujen perintä ei onnistu, tulee niistä tehdä luottotappiokirjaus. Muussa tapauksessa ne jätetään myyntisaamisiin.

 3. Maksamattomat matkalaskut
  Työntekijöitä on hyvä muistuttaa matkalaskuista, jotta saadaan päivärahat ja kilometrikorvaukset maksettua ennen tilikauden vaihtumista.

 4. Varasto
  Osan yrityksistä tulee tehdä inventaario varastosta. Tällainen yritys voisi olla esimerkiksi verkkokauppayritys tai muu kauppias, joilla on myymättömiä tuotteita varastossa tilinpäätöspäivänä.

 5. Omaisuus ja omaisuuden arvonalentumiset
  Selvitä kirjanpitäjällesi omaisuuden, kuten kaluston, rakennusten ja arvopaperiden hankinnat, luovutukset ja arvonalennukset. Toimita uusista isommista hankinnoista ja rahoitussopimuksista sopimuspaperit.

 6. Lainojen saldo- ja korkotodistukset
  Toimita kirjanpitäjällesi jäljellä olevien velkojen saldotodistukset, josta selviää lainan jäljellä oleva pääoma, siirtyvät korot ja lainan erääntymispäivä.

 7. Taseen ulkopuoliset vastuut ja muut erät
  Toimita kirjanpitäjällesi selvitys taseen ulkopuolisista vastuista ja muista eristä. Niitä voivat olla esimerkiksi leasing-sopimukset, pantit, vakuudet ja kiinnitykset.

 8. Pankkitilien saldotodistukset
  Tilinpäätöstä varten tarvitaan pankkitilien saldotodistukset.

 9. Arvopaperit ja sijoitukset
  Kirjanpitäjäsi tarvitsee tiedon yrityksesi hallussa olevista arvopapereista ja sijoituksista, kuten omistukset pörssiyhtiöissä. Saat salkkuraportin osake- ja rahastovälittäjältäsi, jonka toimitat kirjanpitäjällesi. Muista myös ostaa LEI-tunnus, jos yrityksesi käy kauppaa pörssiosakkeilla, ETF-rahastoilla tai muilla pörssinoteeratuilla arvopapereilla tai johdannaisilla.

Yhteenveto tilinpäätöksen valmistelusta

Tilitoimisto Älyn ohje tilinpäätöstä valmistellessa on simppeli, kaksi asiaa nousee esille tilinpäätöstä valmistellessa:

 1. Ole ajoissa liikkeellä
 2. Kommunikoi kirjanpitäjäsi kanssa.

Nämä kaksi ohjenuoraa toimii tilinpäätöksen valmistelun lisäksi yrityksen ja tilitoimiston yhteistyössä ympäri vuoden. Valitse siis tilitoimisto ja kirjanpitäjä, jonka kanssa kommunikointi toimii ja jonka saat tarvittaessa kiinni.

Mikäli etsit juuri uutta tilitoimistoa yrityksellesi, pääset lukemaan palveluistani lisää täältä. Voit olla myös suoraan yhteydessä kalle@tilitoimistoaly.com. Vastaan mielelläni kysymyksiin!

Kirjanpito tai tilinpäätös tekemättä? Ota yhteyttä!