Arvontojen ja kilpailujen verotus – miten palkintoja verotetaan?

07/05/2021

Yritysten markkinoinnin keskuudessa on viime vuosina kasvattanut suosiota erilaiset sosiaalisessa mediassa, kuten Instagramissa ja Facebookissa, järjestetyt arvonnat ja kilpailut. Arvonnat ja kilpailut ovatkin hyvä ja helppo keino saada mahdolliset asiakkaat kiinnostumaan yrityksestä ja jakamaan sen julkaisuja.

Yrittäjät ovat kuitenkin harvoin perillä siitä, miten arvontojen ja kilpailujen palkintoja verotetaan ja monesti näiden verotus saattavat tulla yrittäjälle ikävänä yllätyksenä. Pahimmassa tapauksessa palkinnon voittaja saattaa joutua verolle ja voit kuvitella, miten se muuttaa voittajan silmissä arvonnan järjestäneen yrityksen mielikuvaa tai arvoa.

Tässä tekstissä käsittelemme nimenomaan yritysten järjestämiä arvontoja, emme yhdistysten järjestämiä luvanvaraisia arpajaisia, ne ovat asia erikseen. Kerromme tekstissä, miten arvontojen ja kilpailujen palkintoja verotetaan ja miten välttää yleisimmät sudenkuopat.

Miten arvonta ja kilpailu eroavat toisistaan?

Arvonnassa palkinto arvotaan sattumanvaraisesti kaikkien osallistujien kesken, eli arvonnassa voitto perustuu sattumaan. Kilpailussa taas palkinnon voittaa henkilö, jolla on parhaat tiedot tai taidot.

Sosiaalisessa mediassa, kuten Instagramissa ja Facebookissa, kyseessä on useimmiten arvonnasta. Suosittelen käyttämään sanaa arvonta, kun kyseessä on sattumanvaraisesti arvottava palkinto, koska se on yleensä lähempänä totuutta.

Miten arvontoja ja kilpailuja verotetaan?

Lähtökohtaisesti palkintojen verotus riippuu siitä, onko kyseessä sattumaan perustuva arvonta vai osaamiseen perustuva kilpailu. Mikäli kyseessä on arvonta niin verovelvolliseksi saattaa joutua arvonnan järjestäjä eli yritys. Mikäli taas kyseessä on osaamiseen perustuva palkinto, niin verovelvolliseksi saattaa joutua kilpailun ja palkinnon voittaja.

Myös palkintojen arvo vaikuttaa siihen verotetaanko arvonnan tai kilpailun palkintoa lainkaan. Arvoltaan kaikista pienimmät palkinnot saattavat siis olla täysin verovapaita antajalleen ja saajalleen.

Arvontojen verotus

Mikäli palkinto arvotaan sattumanvaraisesti kaikkien osallistujien kesken, kyse on usein arpajaisverolain mukaisista muista arpajaisista. Instagramissa ja Facebookissa tapahtuvat arvonnat ovat usein arpajaisverolain mukaisia muita arpajaisia, joita verotetaan arpajaisverolain mukaan. Arvonnan täytyy olla myös julkinen eli arvontaan voi osallistua kuka tahansa ja osallistujien määrää ei ole ennalta rajoitettu.

Mikäli arvonta järjestetään tietylle rajatulle joukolle, mahdollisten osallistujien määrä tulee olla riittävän suuri eli vähintään useita satoja osallistujia. Mikäli siis arvonta on rajattu ja osallistujia esim. 30 henkilöä, palkinto verotetaan voittajan henkilökohtaisena ansiotulona.

Miten arvontojen palkintoja sitten verotetaan?

Lähtökohtaisesti mahdollisen arpajaisveron maksaa arvonnan järjestäjä. Arpajaisveron määrä muissa arpajaisissa on 30%. Vero lasketaan palkintojen yhteisarvosta. Arpajaisveroa laskettaessa palkinnon arvo on sen arvonlisäverollinen hankintahinta.

Arpajaisveroa ei tarvitse kuitenkaan maksaa, jos arpajaisvero on kuukauden aikana 50 euroa tai vähemmän. Veroa ei tarvitse siis maksaa niiltä kuukausilta, joiden aikana arvoinnoissa on jaettu palkintoja enintään 166,66 euron edestä (30% * 166,66€ = 49,998). Mikäli yritys järjestää kerran kuussa arvonnan, jossa palkintona on yksi 150 euron arvoinen tavara, ei arpajaisveroa tarvitse maksaa.

Kilpailujen verotus

Kilpailuissa palkinnon voittaa usein henkilö parhailla tiedoilla tai taidoilla. Näin ollen kilpailun palkinto on voittajalle veronalaista ansiotuloa eli palkkaa. Lähtökohtaisesti verolle joutuu siis kilpailun voittaja. Verohallinto on kuitenkin linjannut, että arvoltaan merkityksettömät palkinnot, kuten pokaalit, mitalit, lippikset, karkkipussit, kahvipaketit jne. eivät ole veronalaista tuloa.

Yrityksen virkistys- ja tyhy-päivillä voi siis järjestää leikkimielisiä urheilukilpailuja tai tietokilpailuja ja jakaa palkintoja ilman veroseuraamuksia, kunhan palkinnot ovat arvoltaan merkityksettömiä. Mikäli palkinnon arvo olisi suurempi, esim. 700€ maksava rannekello, tulisi siitä ilmoittaa tulorekisteriin ja se verotetaan saajan ansiotulona.

Mitä muuta tulee ottaa huomioon, kun järjestää arvontoja?

Instagram- ja Facebook-arvontoja järjestettäessä tulee kiinnittää huomiota Instagramin ja Facebookin omiin sääntöihin liittyen markkinointiin heidän alustallaan. Täältä lisää tietoa Instagram (linkki: https://help.instagram.com/179379842258600) ja Facebook (linkki: https://www.facebook.com/policies/pages_groups_events/)

Instagram- ja Facebook-arvontoja järjestettäessä tulee sääntöjen olla selkeästi esillä. Kirjoita arvontoja järjestäessä ainakin seuraavat asiat:

  • Arvonnan tai kilpailun järjestäjä

  • Arvonnan tai kilpailun alkamis- ja päättymisajankohta

  • Ehdot ja osallistumisvaatimukset (esim. ikärajoitukset)

  • Miten voittaja ratkaistaan (arvonta vs. kilpailu)

  • Miten voittajalle ilmoitetaan

  • Instagram / Facebook vapautetaan kaikesta vastuusta.


Mikäli olet järjestämässä isompaa arvontaa suosittelen konsultoimaan aina asiantuntevaa markkinointitahoa, kuten esimerkiksi Sisältö Miikka (Marketing Musketeers Oy). Verotukseen liittyvissä asioissa voit myös olla suoraan yhteydessä minuun kalle@tilitoimistaly.com.

Usein kysyttyä arvontojen ja kilpailujen verotuksesta

Tarviiko yrityksen järjestämästä arvonnasta maksaa veroa?

Arvontaan kohdistuva verotus riippuu palkinnon arvosta. Arpajaisveroa ei tarvitse maksaa niiltä kuukausilta, joiden aikana arvoinnoissa on jaettu palkintoja enintään 166,66 euron edestä. Esim. 150 euron palkinnosta kerran kuussa jaettuna ei tarvitse maksaa arpajaisveroa.

Tarviiko yrityksen järjestämästä kilpailusta maksaa veroa?

Yrityksen ei tarvitse maksaa veroa kilpailusta, jonka voittaminen perustuu kilpailijan tietoihin ja taitoihin. Kilpailijan verotus riippuu palkinnon arvosta. Verohallinto on linjannut, että arvoltaan merkityksettömät palkinnot, kuten pienet pokaalit, mitalit, lippikset, karkkipussit, kahvipaketit jne. eivät ole veronalaista tuloa.

Kuinka paljon veroa arpajaisveroa maksetaan?

Arpajaisvero on 30% palkintojen arvonlisäverovelvollisesta hankintahinnasta. 30% arpajaisvero maksetaan, kun arvoinnoissa jaettujen palkintojen arvo ylittää 166,66 euroa kuukaudessa.

Kuinka paljon kilpailuvoitosta maksetaan veroa?

Kilpailuvoitto verotetaan voittajan henkilökohtaisena ansiotulona, eli veron määrään vaikuttaa kilpailijan omat tulot ja henkilökohtainen veroprosentti.

Kuka on verovelvollinen arvonnan voitosta?

Arvonnan voitosta on lähtökohtaisesti verovelvollinen arvonnan järjestäjä.

Kuka on verovelvollinen kilpailun voitosta?

Kilpailun voitosta on lähtökohtaisesti verovelvollinen kilpailun voittaja.


Verotukseen liittyviä kysymyksiä? Ota yhteyttä!